Kleurenblindheid kan vaak verholpen worden met Xlens filters

Vindt u het lastig om de juiste kledingcombinatie te kiezen omdat u moeite heeft met het zien van bepaalde kleuren en tinten? Grote kans dat wij u kunnen helpen. Bij 80% van iedereen met kleurenblindheid zorgen Xlens filters er voor dat zij weer kleuren zien.

Oftewel: iedereen die last heeft van kleurenblindheid kan met onze speciale kleurenfilters een meer normale weergave van kleuren ervaren. U neemt hierdoor verbeterde kleuren waar, diepte- en detailperceptie verbeteren en u kunt kleuren beter onderscheiden.

Moeite met kleuren zien

Mensen die kleurenblind zijn hebben moeite met het waarnemen van één of meerdere kleuren. Het kan ook zijn dat men een bepaalde kleur helemaal niet kan zien. Geen of weinig kleuren zien hangt meestal samen met de werking van de kegeltjes die zich in het netvlies bevinden. De kegeltjes zijn gevoelig voor rode, groene en blauwe kleuren (lichtgolven). Als een van de drie type kegeltjes niet gevoelig genoeg is of als er te weinig kegeltjes van een bepaalde kleur zijn, betekent dit dat een persoon moeite heeft om die kleur te zien. In de meest voorkomende gevallen heeft iemand problemen met de rode en/of groene kegeltjes. De blauwe kegeltjes zijn minder vaak de oorzaak.

Kleurenblindheid kan ook worden veroorzaakt door problemen met de oogzenuw of de ooglens. Kleurenblindheid komt het meest voor bij mannen en kan erfelijk bepaald zijn.

Ruim 80% van de mensen die moeite hebben om bepaalde kleuren waar te nemen, geeft aan met de Xlens bril veel beter kleuren te kunnen onderscheiden.

Xlens verbetert de kleurherkenning, maakt kleuren helderder, maakt het mogelijk kleuren te zien die voorheen niet werden gezien en helpt met het herkennen en benoemen van kleuren. Dit verhoogt de veiligheid; denk aan het zien van verkeers- en remlichten.

Ishihara test

Dr. Shinobu Ishihara introduceerde in 1917 de meest bekende kleurenblindheidstest. Elk van zijn testen bestaat uit een set gekleurde stippelplaten, die elk ofwel een nummer ofwel een pad tonen. Sindsdien is dit de meest gebruikte kleurenblindheidstest en hij wordt nog steeds gebruikt door de meeste optometristen en oogartsen over de hele wereld.

Wanneer u een afspraak maakt voor een onderzoek naar kleurenblindheid dan nemen onze specialisten ook de ishihara test af. In veel gevallen kunnen de kleurenfilters kleuren zichtbaar maken. U kunt zich aanmelden bij één van de Xlens locaties in Nederland. Hierbij wordt het eyetrack apparaat niet gebruikt.

Let op: de onderzoekskosten zijn € 80,-. Er geldt geen retourgarantie.

MAAK EEN AFSPRAAKMAAK EEN AFSPRAAK
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 16.
De meerderheid van de kleurenblinden zien helemaal geen cijfer
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 8.
Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 3.
Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Xlens Ishihara
Heb je gewoon zicht dan zie je 15.
Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 17.
Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Xlens specialist Eindhoven – Roosendaal

Kleurenfilters zijn ook handig bij bepaalde specifieke beroepsgroepen waarbij het belangrijk is om kleuren te kunnen onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan het beroep elektricien, monteur voor alarm-en beveiligingsinstallaties, computerprogrammeur, havenloods medewerker, conducteur, piloot etc. We zien ook steeds meer studerenden waarbij de opleiding vraagt om kleurherkenning en waarbij de Xlens bril een uitstekende oplossing kan bieden.

Hedwig SmitsOpticien - Optometrist

Een korte uitleg van de werking van het oog bij kleurenblindheid

  • In het netvlies van de ogen zitten staafjes en kegeltjes. De kegeltjes zorgen voor de kleurwaarneming.
  • Er zijn drie verschillende soorten kegeltjes die gevoelig zijn voor de kleuren rood, blauw en groen.
  • De kegeltjes geven signalen door aan de hersenen, zodat je weet over welke kleur het gaat. Licht wordt omgezet in signalen, de hersenen passen deze signalen aan zodat groen groen blijft ondanks de verschillende omstandigheden waarin je de kleur groen kunt waarnemen.
  • Kleurenblindheid treedt op als één of meer van de drie type kegeltjes niet of niet goed werkt.
    Kleurenblindheid is het gevolg van een verstoorde verwerking van het visuele signaal in de hersenen.
  • Bij gehele kleurenblindheid is het hele waarnemingssysteem uitgevallen. Dit komt gelukkig heel zelden voor.

Weetjes over geen of weinig kleuren zien

  • Kleurenblindheid is meestal genetisch bepaald.
  • 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen is kleurenblind.
  • Kleurenblindheid wordt vaak als lichte handicap gezien, echter: onderzoek wijst uit dat 2 op de 3 mensen kleurenblindheid als een echte handicap ervaren.
  • Kleurenblindheid wordt ook ‘Daltonisme’ genoemd, omdat John Dalton het eerste wetenschappelijke artikel schreef.
  • Als je kleurenblind bent is de combinatie rood = fout en groen = goed ongunstig. Dit kan bijvoorbeeld bij een stoplicht voor verwarring zorgen.
  • Denkt u dat u of uw kind last heeft van kleurenblindheid? Bij een Xlens onderzoek zult u meteen ervaren of onze filters helpen.

Meer weten over kleurenblindheid?